İşletmelerin Sınıflandırılması |
a. Dayanıklı tüketim malı üreten işletmeler
-Bir veya bir kaç kez kullanmakla bitmeyen, tükenmeyen, uzun süre kullanılabilen ürünleri üretir ve satarlar.
Mobilya, beyaz eşya, halı, taşıt vs. üreten işletmeler
b. Dayanıksız tüketim malı üreten işletmeler
-Bir veya bir kaç kez kullanıldığında tükenen, kısa ömürlü mallar üreten işletmelerdir.
Ekmek, gıda ürünleri, peynir, deterjan üreten işletmeler
c. Hizmet üreten işletmeler
-Hizmet üreten işletmeler. Örneğin ulaştırma, bankacılık, turizm işletmeleri
Mülkiyet durumlarına göre işletmeler
a. Özel işletmeler
-Üretim araçlarının mülkiyeti özel teşebbüse ait olan işletmelerdir.
b. Kamu işletmeleri
-Sermayenin tamamı veya birden fazlası devlete veya devlete bağlı kamu tüzel kişilerine ait olan işletmelerdir.
SGK, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Özel bütçeli devlet işletmeleri (Spor Toto), Döner Sermayeli İşletmeler (Başbakanlık Basımevi) vs.
c. Karma İşletmeler
-Özel kişiler ile kamu tüzel kişilerinin birlikte kurdukları ve kamunun pay çokluğuna sahip olduğu işletmelerdir.
d. Yabancı Sermayeli İşletmeler
-Mülkiyeti yabancı girişimcilere ait olan işletmelerdir.
Faaliyet alanlarına göre işletmeler
a. Sanayi işletmeleri
-Hammaddeleri işleyerek veya yarı mamülleri bir araya getirerek yeni bir mal ortaya koyan işletmelere sanayi işletmeleri denir.
Otomobil, buzdolabı, gıda, tekstil vs.
b. Ticaret İşletmeleri
-Üretilmiş olan malın alınıp satıldığı işletmelerdir.
Halı, mobilya, beyaz eşya, gıda, giyim satan işletmeler
c. Hizmet işletmeleri
-Verilen hizmet karşılığında ücret alan işletmeler. Turizm, özel okullar, bankalar vs.
Büyüklüklerine göre işletmeler
a. Cüce işletmeler
-Tek bir çalışanı bile tam gün çalıştıramayacak kadar küçük işletmelerdir.
b. Küçük işletmeler (Mikro işletmeler)
-Personel sayısı 1-5 arasında değişen işletmelerdir.
c. Orta büyüklükte işletmeler
-Personel sayısı 5-50 arasında değişen işletmelerdir.
d. Büyük işletmeler
-Personel sayısı 50-2000 arasında değişen işletmelerdir.
e. Çok büyük (dev) işletmeler
-Personel sayısı 200^0'den fazla olan işletmelerdir.
Kaynak:
Taslak, S., Kara, M. (2009). İşletme Bilimine Giriş. Trabzon: Murathan Yayıncılık
Tutar, H. (2013). Meslek Yüksekokulları Programları için İşletme Yönetimi. Ankara: Seçkin Yayıncılık
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder